Youtube kanalı nasıl yönetilir?
Youtube kanalınızı online yayın yapan bir TV kanalı gibi düşünün. Bireysel bir kanal yönetiyorsanız ve eğlenmekten başka bir kaygınız yoksa istediğiniz içerik ve kalitede videolar paylaşabilirsiniz. Fakat bir kurum ya da markanın açtığı kanalı yönetirken kurumsal imaj, pazarlama hedefleri, takipçi sayısı gibi kriterler dikkate alınmalıdır.
“Elimizde eski birkaç tanıtım videosu olacaktı, Youtube’da bir kanal açıp koyalım, bakalım ne olacak?” tarzında bir yaklaşımın kendinizi ve Youtube’u hafife almaktan başka bir anlam taşımadığından emin olabilirsiniz.
Youtube çok güçlü bir yayın aracı! Milyarlarca insan Youtube’da ilgi alanları, merak ettikleri kişi ve konular hakkında saatlerce video izliyor. Milyonlarca şirket de ürün ve hizmetlerini tanıtmak, marka bilinirliğini artırmak, Influencer marketing gibi yöntemlerle müşterilerinin güvenini kazanmak için bu insanların dikkati çekecek yayın yapmak için profesyonel danışmanlık alıyor.
Youtube kanal yönetiminin hedef kitle analizi, içerik üretimi ve teknik takip gibi farklı boyutları var. Benefad olarak biz tüm bu konularda bir tam hizmet ajansı gibi hizmet veriyoruz.
Hedef Kitle Analizi:
Kanalınızı kurmadan ya da yeniden harekete geçirmeden önce, hedef kitlenizin tutum ve tercihlerini, rakiplerinizin kanallarını inceleyip içerik konusunda amaca yönelik ve yaratıcı bir yaklaşım geliştiriyoruz.
Video İçerik Üretimi:
Youtube yayınlanacak videolara süre sırını koymadığı için görüntü kalitesi uygun olduğu sürece önceden üretilmiş ve pazarlama stratejisine uygun videolardan memnuniyetle yararlanırız. Bunun dışında hedef kitlenizin beklentilerine göre:
- Ürün/hizmet tanıtımı,
- Ürün kullanımına yönelik teknik açıklamalar (kullanma kılavuzu okumayı sevenler topluluğu şu aralar Youtube’daki “Nasıl çalışır?” videolarına sarmış durumda),
- Kurum imajını güçlendirecek videolar; desteklediğiniz sosyal sorumluluk projeleri, üretim sırasında gösterdiğiniz ekolojik hassasiyet vb. (bilinçli tüketiciler satın aldıkları ürün/hizmetlerin doğaya zarar verip vermediğini önemsiyor),
- Müşterilerinizden en çok gelen soruların yanıtlandığı videolar (güvenilir marka olmaya giden yol, tüketicinin soru ve sorunlarıyla ilgilenmekten geçiyor),
- Sosyal medya hesaplarınızda ya da Youtube’da gerçekleştireceğiniz canlı yayın videoları üretmeniz için yaratıcı ve teknik destek veriyoruz.
Yayın:
Yayına girdikten sonra hedefimiz kurumsal kimliğinizi kanala taşımak yaratmak, istikrar oluşturmak ve etkileşim sağlamak.
Kurumsal Kimliğin Youtube’a taşınması:
Standart bir formatı olmasına rağmen Youtube kanalınızı kapak fotoğrafı, kanal açıklaması, hatta video açıklamalarına kadar kurumsal dilinize ve kimliğinize uygun hale getiriyoruz.
İstikrar:
Youtube’da amaçlarımızdan biri abone sayısını artırmak olduğu için video yayın sıklığı önemli, zira yeni videolar yayınladıkça abonelerimizi kanalımıza davet edeceğiz. Video serileri oluşmaya başladıkça yayın içeriği olarak da bir istikrar yakalamalıyız. Örneğin “Sık Sorulan Sorular” başlıklı bir seriye başlayıp, iki videodan sonra aylarca bu konuda yeni video yayınlamazsak, kullanıcılar kanalı birkaç kez yokladıktan sonra yeni bir şey olmadığını görürlerse merak ettikleri bir şey olsa da, bulamayacaklarını düşünerek geri gelmezler.
Yayın sıklığı içerik üretim performansımızla doğru orantılı olacak fakat rakiplerimiz haftada 2-3 video paylaşırken biz ayda bir videonun üzerine çıkamıyorsak abone kaybetmemek için harekete geçmemiz gerekiyor demektir.
Etkileşim: Kanalımıza abone olan, videolarımızı izleyen, özellikle de yorum yapanlarla etkileşim fırsatı yakalamış oluruz. Müthiş birkaç videonun abone sayısını binlere, yüzbinlere ulaştırmasını beklemek gerçekçi değil. Bir kanalı inşa etmek ve ayakta tutmak zaman ve emek isteyen bir iş, Youtube kanal yönetimi sorumluluğunu üstlenmeye hazır bir ekip olarak biz bu zamanı ve emeği vermeye hazırız, yeter ki dijital pazarlama konusundaki önerilerimize kulak verin.
Videolara yapılan yorumları (özellikle bir karşılık bekleniyorsa) yanıtlamak çok önemli, online yayıncılığın kullanıcıyı cezbeden kısmı interaktif olması. Yorumlar bir soru olabileceği gibi sataşma da içerebilir böyle durumlarda kurumsal itibar açısından duruma müdahale etmek gerekir.
Etkileşimi artıracak en önemli şeylerden biri de diğer sosyal medya hesaplarınızla kanalı entegre etmek. Örneğin Youtube kanalındaki her yeni videodan küçük bir bölümü uygun mecralardan bir ya da birkaçında yayınlayarak, oradaki takipçilerinizi kanala abone olmaya yönlendirebiliriz.
Youtube’da dilerseniz reklam içerikleri de yayınlayabilirsiniz. Bunlar kendi kanalınızın dışında reklam alanlarında gösterilir. Bu konuda merak ettiklerinizi Youtube Reklam Yönetimi başlığı altında anlattık.
Yaratıcı fikirlere, online yayıncılık deneyimine ve sosyal medya konusunda teknik donanıma sahip ekibimizle Youtube kanalınızı “en çok izlenenler” arasında yerleştirmek için elimizden geleni yapmaya hazırız.